Risotto cu dovleac si gorgonzola

Risotto cu dovleac si gorgonzola

DificultateScazuta
Preparare5 min
Gatire30 min

Mod de preparare

    Intr-o cratita incapatoare, topim 30g unt (putem pune si o lingura de ulei de masline, care ajuta untul sa nu se arda) si calim ceapa pana devine sticloasa. Adaugam dovleacul si orezul si le calim impreuna pana orezul devine si el sticlos. Stingem totul cu vin si lasam 1-2 minute pe foc, la foc mare, pana se evapora vinul.

    Incepem sa adaugam supa de pui, cate 200-300ml odata. Pe masura ce orezul fierbe si supa scade, mai adaugam, din aproape in aproape. Orezul trebuie sa fie aproape facut (orezul pentru risotto fierbe in cca 17-18 minute la foc mediu spre mare. Trebuie sa amestecam continuu (sau foarte des) pentru ca orezul sa nu se lipeasca de cratita.

    Cand orezul e fiert (dar ramane al dente, asta inseamna ca boabele nu sunt foarte moi, ci putin tari la mijloc, cat sa simtim ca putem musca din orez si nu se topeste in gura), tragem cratita de pe foc si adaugam 30g unt, parmesanul si gorgonzola si amestecam pana ce se topesc. Lasam risotto sa se odihnesca 1 minut, apoi il asezam in farfurie.

    Un risotto reusit se va intinde singur in farfurie cand o batem usor de masa. Garnisim cu rucola sau frunzulite de spanac, salata si, bineinteles, cu felii de prosciutto.

    Dupa cum bine puteti observa (am vorbit exact ca un ghid de muzeu) risotto este cremos, se intinde ceva nemaipomenit cand il luati pe furculita si merita savurat din plin! Sa va fie de cel mai bine!

    Aceasta reteta este recomandata de Teo Rogobete.