Spanakopita (Placinta cu branza feta si spanac)

Spanakopita (Placinta cu branza feta si spanac)

DificultateScazuta
Gatire1:30 h

Mod de preparare

    Faina se amesteca cu 4 linguri de ulei de masline, 0,25 lingurita de sare si doua oua si se framanta un aluat omogen. Daca este necesar se mai adauga putina apa rece. Din aluatul obtinut se formeaza o sfera. Se fierbe apa intr-o cratita, se varsa continutul, se usuca bine cratita si se lasa aluatul sub ea, timp de 30 minute.

    Intre timp, se scurge bine spanacul si se toaca in bucati mari. Ceapa se toaca cubulete si se prajeste inabusit impreuna cu spanacul, in unt fierbinte. Se asezoneaza cu sare si piper si se lasa putin la racit. Se sfarama branza feta, se bat usor ouale ramase si, toate acestea se amesteca cu spanacul preparat si cu frunzele de menta tocate.

    Aluatul se imparte in 6 parti egale, din care se intind foi rotunde, foarte subtiri (diametru cca. 30 cm). Jumatate dintre foile de aluat se asaza in straturi, intr-o forma de copt cu pereti detasabili (diametru 26 cm), iar marginile care nu incap se indoaie usor. Fiecare foaie de aluat se unge cu putin ulei. Deasupra se pune umplutura de spanac si se adauga restul foilor de aluat, presand bine marginile acestora. Se ung si aceste foi cu ulei.

    Spanakopita se coace in cuptorul preincalzit la 200 grade C, pana devine crocanta, timp de 40 minute. La jumatatea timpului de coacere se mai unge inca o data cu ulei suprafata placintei.

    Se poate servi calda sau rece, taiata felii. Pofta buna!